poniedziałek, 10 maja 2021

Bułki z cebulką

     Bardzo smaczne bułeczki z prażoną cebulką. Miękkie, sprężyste ciasto które jesszcze na drugi dzień utrzymuje świeżość. W smaku podobne do lubelskich cebularzy ale są zdecydowanie bardziej wyrośnięte ;) Świetne do słonych dodatków np. na śniadanie.

porcja na 10 szt. bułeczek:

20 g świeżych drożdży

1 zaokrąglona łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

250 ml ciepłego mleka

2 łyżki oleju

1 jajko

500 g mąki pszennej

na wierzch:

1 duża cebula

3 łyżki oleju

mak, sezam, siemię lniane - do posypania

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką lub lekko posypać wierzch mąką, odstawić na ok. pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze do pieczenia, spłaszczyć. 

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, lekko ostudzić. Ułożyć na wierzch bułeczek, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 min.

1 komentarz: