Bardzo smaczne bułeczki z prażoną cebulką. Miękkie, sprężyste ciasto które jesszcze na drugi dzień utrzymuje świeżość. W smaku podobne do lubelskich cebularzy ale są zdecydowanie bardziej wyrośnięte ;) Świetne do słonych dodatków np. na śniadanie.
porcja na 10 szt. bułeczek:
20 g świeżych drożdży
1 zaokrąglona łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
500 g mąki pszennej
na wierzch:
1 duża cebula
3 łyżki oleju
mak, sezam, siemię lniane - do posypania
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką lub lekko posypać wierzch mąką, odstawić na ok. pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze do pieczenia, spłaszczyć.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, lekko ostudzić. Ułożyć na wierzch bułeczek, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 min.
Idealne bułeczki:)
OdpowiedzUsuń