Bardzo dobre naleśniki staraciatella z nadzieniem z sera z kostki wymieszanego z tartą czekoladą z odrobiną miodu. Podane z bitą śmietaną i tartą czekoladą będą budziły zachwyt :) Świetnie smakują też z dodatkiem kwaśnego dżemu, np. wiśniowego.
porcja na 8 szt.:
1 szklanka mleka
1 duże jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/4 szklanki wody
Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, cukier, sól i wodę, zmiksować. Odstawić na ok. 15 minut, smażyć cienkie naleśniki.
masa straciatella:
350 g sera białego w kostce
1/4 szklanki mleka
2-3 czubate łyżka cukru
1 łyżeczka miodu
5 kostek gorzkiej czekolady
Do sera wlać mleko, dodać cukier i miód, zmiksować blenderem. Wsypać startą czekoladę, wymieszać. Podzielić na 8 części, smarować na połowie każdego naleśnika, składać w kopertę. Podawać z bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą, ewentualnie też z dowolnym kwaśnym dżemem, np. z czerwonej porzeczki lub wiśniowym. Świetnie będą smakować też ze świeżymi owocami
Można je też odgrzewać z obu stron na maśle do zrumienienia.
Ale kusisz Dorotko 🙂
OdpowiedzUsuń