środa, 19 maja 2021

Naleśniki straciatella

     Bardzo dobre naleśniki staraciatella z nadzieniem z sera z kostki wymieszanego z tartą czekoladą z odrobiną miodu. Podane z bitą śmietaną i tartą czekoladą będą budziły zachwyt :) Świetnie smakują też z dodatkiem kwaśnego dżemu, np. wiśniowego.


porcja na 8 szt.:

1 szklanka mleka

1 duże jajko

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

1/4 szklanki wody

Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, cukier, sól i wodę, zmiksować. Odstawić na ok. 15 minut, smażyć cienkie naleśniki.


masa straciatella:

350 g sera białego w kostce

1/4 szklanki mleka

2-3 czubate łyżka cukru

1 łyżeczka miodu

5 kostek gorzkiej czekolady

Do sera wlać mleko, dodać cukier i miód, zmiksować blenderem. Wsypać startą czekoladę, wymieszać. Podzielić na 8 części, smarować na połowie każdego naleśnika, składać w kopertę. Podawać z bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą, ewentualnie też z dowolnym kwaśnym dżemem, np. z czerwonej porzeczki lub wiśniowym. Świetnie będą smakować też ze świeżymi owocami

Można je też odgrzewać z obu stron na maśle do zrumienienia.

1 komentarz: