czwartek, 22 lipca 2021

Biszkopt z masą śmietanowo-jagodową

     Delikatny biszkopt z masą śmietanowo-jagodową. Do masy oprócz jagód dodana jest pokrojona galaretka o smaku jagodowym. Ładne, kolorowe, lekkie ciasto idealne na letni poczęstunek. 

biszkopt:

5 dużych jajek

120 g cukru

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

120 g mąki pszennej

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody do nasączenia


Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.

Żółtka krótko ubić z żółtkami, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jeszcze raz delikatnie wymieszać (można bardzo krtóto mikserem na wolnych obrotach).

Ciasto wylać do dwóch form o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20-25 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić. Jeden blat nasączyć połową wody.


masa:

500 ml śmietanki kremówki 30%

3 czubate łyżki cukru

1 opakowanie żelatyny (na 1 litr)

pół szklanki wody (120 ml)

2 galaretki jagodowe

1 szklanka jagód


Do garnka wlać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać 1 galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do szerokiej miski, wstawić do lodówki by całkowicie stężała (można zrobić do dzień wcześniej).

Żelatynę przez ok. 5 minut namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Lekko podgrzać (nie gotować!), wymieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę, krótko zmiksować. Odłożyć ok. 6-7 łyżek. Do reszty wsypać jagody i pokrojoną w kostkę galaretkę, krótko wymieszać łyżką..

Na nasączony biszkopt wyłożyć całą masę z jagodami, wyrównać. Przyłożyć drugim biszkoptem, lekko docisnąć Nasączyć resztą wody. Na wierzchu rozprowadzić odłożoną masę śmietanową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Drugą galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawic do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylac na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.



2 komentarze: