wtorek, 20 lipca 2021

Budyniowe ciasto z wiśniami

     Bardzo proste ciasto z dodatkiem czekoladowego budyniu w proszku. Jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut. Miękkie, puszyste jak gąbka, delikatne. Smak czekolady i wiśni to wyjątkowo dobrze dobrany duet :)


120 g mąki pszennej

100 g cukru

1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru

1,5 zaokrąglonej łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżka kakao

3 duże jajka

100 ml zsiadłego mleka lub naturalnego jogurtu

100 ml oleju

250 g wiśni


Do miski wsypać mąkę, cukier, budyń w proszku, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką. Dodać całe jajka, zsiadłe mleko i olej, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połówki wiśni przecięciem do wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz