Bardzo proste ciasto z dodatkiem czekoladowego budyniu w proszku. Jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut. Miękkie, puszyste jak gąbka, delikatne. Smak czekolady i wiśni to wyjątkowo dobrze dobrany duet :)
120 g mąki pszennej
100 g cukru
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
1,5 zaokrąglonej łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kakao
3 duże jajka
100 ml zsiadłego mleka lub naturalnego jogurtu
100 ml oleju
250 g wiśni
Do miski wsypać mąkę, cukier, budyń w proszku, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką. Dodać całe jajka, zsiadłe mleko i olej, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połówki wiśni przecięciem do wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz