Bardzo dobre, chyba najlepsze, jagodzianki. Delikatne, miękkie ciasto ze słodką śmietanką, które nie czerstwieje na drugi dzień. Słodkie więc nie polewałam lukrem ale można polać lub zrobić z kruszonką. Bardzo polecam!
porcja na 10 szt.:
15 g świeżych drożdży
70 g cukru
150 ml słodkiej śmietanki 12%
50 g roztopionego masła
1 duże jajko
350 g mąki pszennej
1 szklanka jagód
cukier do nadzienia
mleko do smarowania wierzchu (ok. 2 łyżki)
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietankę (najlepiej o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanej), roztopione masło, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, każdą uformować w kulkę.
Rozwałkować ma owalny kształt o wymiarach ok. 14x9 cm. Pośrodku kłaść ok. 2 czubate łyżeczki umytych i osuszonych jagód i ok. pół łyżeczki cukru. Zlepiać podnosząc boki ciasta do góry, krótsze końce podwinąć lekko pod spód. Układać na blasze zlepieniem do spodu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wierzch posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
Pycha drożdżówki!
OdpowiedzUsuńIle mają nadzienia! :) Idealne jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńJagodzianki zawsze będą mi się kojarzyły z letnimi smakami z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń