piątek, 16 lipca 2021

Jagodzianki na śmietance

     Bardzo dobre, chyba najlepsze, jagodzianki. Delikatne, miękkie ciasto ze słodką śmietanką, które nie czerstwieje na drugi dzień. Słodkie więc nie polewałam lukrem ale można polać lub zrobić z kruszonką. Bardzo polecam!

porcja na 10 szt.:

15 g świeżych drożdży

70 g cukru

150 ml słodkiej śmietanki 12%

50 g roztopionego masła

1 duże jajko

350 g mąki pszennej

1 szklanka jagód

cukier do nadzienia

mleko do smarowania wierzchu (ok. 2 łyżki)


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietankę (najlepiej o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanej), roztopione masło, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, każdą uformować w kulkę. 

Rozwałkować ma owalny kształt o wymiarach ok. 14x9 cm. Pośrodku kłaść ok. 2 czubate łyżeczki umytych i osuszonych jagód i ok. pół łyżeczki cukru. Zlepiać podnosząc boki ciasta do góry, krótsze końce podwinąć lekko pod spód. Układać na blasze zlepieniem do spodu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wierzch posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.



3 komentarze: