sobota, 21 sierpnia 2021

Pizza na spodzie z cukinii

     Letnia wersja pizzy na spodzie z tartej cukinii. Lekka, zdrowsza alternatywa dla spodu z drożdżowego ciasta. Nam nawet lepiej smakuje niż "normalna" wersja. Dodatki możecie dowolnie zmieniać według swoich upodobań. Próbujcie póki sezon na cukinię w pełni :)

ciasto z cukinii:

500 g cukinii

1 płaska łyżeczka soli

2 duże jajka

50 g mąki pszennej


dodatki:

5 pieczarek

kilka plasterków ulubionej wędliny

mały pomidor (u mnie żółty)

ćwierć czerwonej papryki

ketchup

4 plasterki żółtego sera

ew. kilka listków świeżego szpinaku

oregano


Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, posolić, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut, dobrze odcisnąć. Dodać całę jajka i mąkę, wymieszać. 

Wyłożyć na dużą blachę, uformować na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut.

Wyjąć z piekarnika, posmarować ketchupem, ułożyć plasterki wędliny, podsmażone pieczarki, cienkie plasterki pomidora i kawałki papryki. Wierzch posypać oregano i pokrojonym w paski żółtym serem.

Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 10 minut. 

Po upieczeniu można  posypać pokrojonym świezym szpiankiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz