Letnia wersja pizzy na spodzie z tartej cukinii. Lekka, zdrowsza alternatywa dla spodu z drożdżowego ciasta. Nam nawet lepiej smakuje niż "normalna" wersja. Dodatki możecie dowolnie zmieniać według swoich upodobań. Próbujcie póki sezon na cukinię w pełni :)
ciasto z cukinii:
500 g cukinii
1 płaska łyżeczka soli
2 duże jajka
50 g mąki pszennej
dodatki:
5 pieczarek
kilka plasterków ulubionej wędliny
mały pomidor (u mnie żółty)
ćwierć czerwonej papryki
ketchup
4 plasterki żółtego sera
ew. kilka listków świeżego szpinaku
oregano
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, posolić, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut, dobrze odcisnąć. Dodać całę jajka i mąkę, wymieszać.
Wyłożyć na dużą blachę, uformować na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, posmarować ketchupem, ułożyć plasterki wędliny, podsmażone pieczarki, cienkie plasterki pomidora i kawałki papryki. Wierzch posypać oregano i pokrojonym w paski żółtym serem.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 10 minut.
Po upieczeniu można posypać pokrojonym świezym szpiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz