Najlepsze ciasto z aronii! Ogólnie nie przepadam za aronią ale spróbowałam ją wykorzystać do ciasta. Jestem zaskoczona rezultatem. Ciasto wyszło pyszne, wszyscy jedli ze smakiem :) W smaku nie czuć cierpkości aronii mimo że jej nie przemroziłam przed uzyciem. Dla złagodzenia smaku do aronii dodałam gruszki a masę owocową zagęściłam mąką. Kruche ciasto, masa aroniowo-gruszkowa i beza - to połaczenie Wam posmakuje :)
ciasto:
200 g mąki pszennej
60 g cukru
100 g miękkiego masła
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 21x32 cm,
warstwa z aronii
600 g aronii
2 duże gruszki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 mocno czubata łyżka mąki pszennej
Aronię podlać wodą, gotować ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać razem z cukrem do aronii. Gotować razem ok. 10 minut. Wsypać mąkę, zmiksować blenderem (nie musi być bardzo dokładnie).
Odstawić na ok. 3-5 minut do lekkiego ostudzenia, wyłozyć na surowe ciasto, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut.
beza:
4 białka
200 g cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Wyłożyć na upieczone ciasto z aronią, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz