sobota, 25 września 2021

Orzechowy jogurtowiec ze śliwkami

      Oszukany sernik na bazie samego jogurtu naturalnego. Do jego wykonania nie trzeba wielu składników. Bardzo delikatny, niczym pianka. Zrobiłam go na spodzie z dodatkiem mielonych orzechów laskowych ale można użyć orzechów włoskich lub pominąć je zupełnie nie dodając nic w zamian do ciasta, wyjdzie równie pysznie :) Bardzo polecam!

ciasto:

300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
100 g mielonych orzechów

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i mielone orzechy, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich wstawić do zamrażarki, pozostałe dwie równomiernie wyłożyć na dnie formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.

jogurtowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 l gęstego jogurtu naturalnego
2 budynie waniliowe z cukrem
ok. 400 g śliwek węgierek

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do drugiej miski wlać jogurt, wsypać budyń, zmiksować. Wlać do piany z białek, krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, rozsypać pokrojone na mniejsze części śliwki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze 1 godz. Po wystygnięciu można posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz