poniedziałek, 13 września 2021

Kukurydza po meksykańsku

     Zupełnie inny (przynajmniej dla mnie) sposób na przygotowanie gotowanej kukurydzy. Podałam ją z sosem majonezowo-czosnkowym z parmezanem i natką pietruszki. Sposób ostrości można dowolnie regulować dodając więcej ostrej papryki lub nawet chilli. Przepis podpatrzony w tutaj lekko zmodyfikowany. Bardzo smaczna przekąska!


3 kolby kukurydzy

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

sól

ostra papryka w proszku

parmezan lub inny twardy ser starty na małych oczkach tarki

natka pietruszki

Kukurydzę ugotować do miękkości na ostatnie 5-10 minut dodając do wody sól. Odcedzić.

Do niedużej miski wyłożyć majonez, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę  czosnek, sól i ostrą paprykę.

Przygotowanym sosem polać lekko ostudzoną kukurydzę, posypać parmezanem i natką pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz