Zupełnie inny (przynajmniej dla mnie) sposób na przygotowanie gotowanej kukurydzy. Podałam ją z sosem majonezowo-czosnkowym z parmezanem i natką pietruszki. Sposób ostrości można dowolnie regulować dodając więcej ostrej papryki lub nawet chilli. Przepis podpatrzony w tutaj lekko zmodyfikowany. Bardzo smaczna przekąska!
3 kolby kukurydzy
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
ostra papryka w proszku
parmezan lub inny twardy ser starty na małych oczkach tarki
natka pietruszki
Kukurydzę ugotować do miękkości na ostatnie 5-10 minut dodając do wody sól. Odcedzić.
Do niedużej miski wyłożyć majonez, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i ostrą paprykę.
Przygotowanym sosem polać lekko ostudzoną kukurydzę, posypać parmezanem i natką pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz