Pyszna papryka nadziewana kaszą orkiszową z warzywami. Dodatek kremowego serka sprawia, że nadzienie jest wyjątkowo delikatne, rozpływające się na podniebieniu. Mimo, ze bez mięsa, z powodzeniem można zrobić je na obiad lub kolację. Polecam do tego dania zieloną lub białą paprykę. W tym sezonie robiłam ją już dwa razy :)
100 g fasolki szparagowej
1 woreczek kaszy orkiszowej
60 g kremowego serka śniadaniowego
150 g cukinii
0,5 cebuli
3 łyżki oleju
50 g zielonego groszku
garść liści szpinaku
sól
pieprz
Paprykę przekroić wzdłuż na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych.
Kaszę orkiszową ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić, wymieszać z serkiem śniadaniowym.
Fasolkę szparagową pokroić na ok. 2 cm kawałki, ugotować w osolonej wodzie.
Cukinię i cebulę pokroić w małą kostkę, usmażyć na oleju.
Zielony groszek ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Dodać pokrojony w grube (ok. 1 cm) paski surowy szpinak. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Gotowym farszem nadziewać połówki papryki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ok. pół szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec pod przykryciem ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz