wtorek, 7 września 2021

Papryka faszerowana kaszą orkiszową z warzywami

     Pyszna papryka nadziewana kaszą orkiszową z warzywami. Dodatek kremowego serka sprawia, że nadzienie jest wyjątkowo delikatne, rozpływające się na podniebieniu. Mimo, ze bez mięsa, z powodzeniem można zrobić je na obiad lub kolację. Polecam do tego dania zieloną lub białą paprykę. W tym sezonie robiłam ją już dwa razy :)


4-5 zielone lub białe papryki

100 g fasolki szparagowej

1 woreczek kaszy orkiszowej 

60 g kremowego serka śniadaniowego

150 g cukinii

0,5 cebuli

3 łyżki oleju

50 g zielonego groszku

garść liści szpinaku

sól

pieprz


Paprykę przekroić wzdłuż na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych.

Kaszę orkiszową ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić, wymieszać z serkiem śniadaniowym.

Fasolkę szparagową pokroić na ok. 2 cm kawałki, ugotować w osolonej wodzie.

Cukinię i cebulę pokroić w małą kostkę, usmażyć na oleju.

Zielony groszek ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.

Dodać pokrojony w grube (ok. 1 cm) paski surowy szpinak. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Gotowym farszem nadziewać połówki papryki.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ok. pół szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec pod przykryciem ok. 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz