Bardzo smaczna marynowana na słodko kapusta. Świetny dodatek do obiadu w czasie zimy. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Warto teraz poświęcić chwilę by potem w razie braku czasu chwycić za słoik kapusty i mieć pyszny dodatek do drugiego dania :)
1/2 główki białej kapusty (ok. 600 g)
1/2 łyżki soli
200 g twardych gruszek (waga po obraniu)
30 g marchewki
1/2 cebuli
1 szklanka wody
1/3 szklanki octu
50 g cukru
1 listek laurowy
szczypta białego pieprzu
Kapustę poszatkować, posypać solą, mocno ugniatać rękami do czasu aż puści sok. Zamiast tego można też po prostu odstawić ją na całą noc.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier, listek laurowy i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Dodać kapustę (z sokiem), startą na dużych oczkach tarki marchew i gruszki, pokrojoną w mała kostkę cebulę, wymieszać. Wszystko razem gotować 30 minut.
Gorące składać do słoików, pasteryzować 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz