Bardzo smaczne i bardzo łatwe do zrobienia kotleciki szarlotkowe. Powstały na bazie kaszy jaglanej, startego jabłka z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Nie ma tu ani szczypty cukru a i tak dą dość słodkie :) Można podawać je z naturalnym jogurtem lub kwaśną śmietaną. Nie licząc przypraw i wody, zrobione są z zaledwie 5 składników :) Ja jadłam bez niczego :)
100 g kaszy jaglanej
1 i 1/4 szklanki wody
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
1 jabłko
garść rodzynek
1/3 łyżeczki cynamonu
Bułka tarta do obtaczania
Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko, umyte rodzynki, jajko i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać. W lekko wilgotnych rękach formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na bardzo małej ilości oleju (patelnia tylko posmarowana olejem) na małym palniku ok. 5-7 minut z każdej strony do momentu aż będą rumiane.
Świetne słodkie kotleciki ;)
OdpowiedzUsuń