Pleśniak - ciasto które każdy zna. Kojarzy się z dzieciństwem :) Kruche ciasto jasne i kakaowe przekładane jest dżemem i pianą z białek. Pyszne! Przepis lekko zmodyfikowałam zmniejszając ilość masła ale smak nadal ten sam :)
ciasto podstawowe:
5 żółtek z dużych jajek
200 g miękkiego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki pszennej
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
do kakaowego ciasta:
1/3 podstawowego ciasta
1 zaokrąglona łyżka niesłodzonego kakao + 1 płaska łyżeczka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki
Do miski wybić żółtka, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia, jogurt i mąkę, zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i jogurt, wyrobić jednolite w kolorze ciasto.
Kakaowe ciasto i jedną część jasnego ciasta włożyć do zamrażarki. Nie ugniatać.
Pozostała jedną część ciasta wyłożyć równomiernie na spodzie prostokątnej formy o wymiarach cm. Posmarować dżemem, rozsmarować na całej powierzchni.
Na dżem zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto kakaowe.
Następnie wyłożyć pianą z białek, wyrównać.
Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki jasne ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 45-50 minut.
piana:
5 białek
250 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną i olej, bardzo krótko zmiksować.
Pyszna klasyka.
OdpowiedzUsuńPleśniak to wyśmienite ciasto, dlatego chętnie wypróbuję sprawdzony przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszne sprawdzone ciasto. Dżem z czarnej porzeczki robię co rok z myślą o pleśniaku. :)
OdpowiedzUsuń