poniedziałek, 24 stycznia 2022

Pleśniak

     Pleśniak - ciasto które każdy zna. Kojarzy się z dzieciństwem :) Kruche ciasto jasne i kakaowe przekładane jest dżemem i pianą z białek. Pyszne! Przepis lekko zmodyfikowałam zmniejszając ilość masła ale smak nadal ten sam :)

ciasto podstawowe:

5 żółtek z dużych jajek

200 g miękkiego masła

2 czubate łyżki cukru pudru

2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia

400 g mąki pszennej

1 płaska łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany


do kakaowego ciasta:

1/3 podstawowego ciasta

1 zaokrąglona łyżka niesłodzonego kakao + 1 płaska łyżeczka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany


słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki


Do miski wybić żółtka, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia, jogurt i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. 

Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i  jogurt, wyrobić jednolite w kolorze ciasto.

Kakaowe ciasto i jedną część jasnego ciasta włożyć do zamrażarki. Nie ugniatać.

Pozostała jedną część ciasta wyłożyć równomiernie na spodzie prostokątnej formy o wymiarach cm. Posmarować dżemem, rozsmarować na całej powierzchni.

Na dżem zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto kakaowe.

Następnie wyłożyć pianą z białek, wyrównać.

Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki jasne ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 45-50 minut.


piana:

5 białek

250 g cukru

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną i olej, bardzo krótko zmiksować.

3 komentarze:

  1. Pleśniak to wyśmienite ciasto, dlatego chętnie wypróbuję sprawdzony przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne sprawdzone ciasto. Dżem z czarnej porzeczki robię co rok z myślą o pleśniaku. :)

    OdpowiedzUsuń