Pyszny sernik na cienkim cieście z grubą warstwą pieczonej masy orzechowej. Robiłam go na Święta. Warstwa serowa jest delikatna, orzechowa chrupiąca (jak to orzechy) ale nie twarda. Sernik ładnie się kroi i bardzo dobrze smakuje, na pewno Wam posmakuje :)
ciasto:
100 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Do miski wyłożyć masło, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto, Wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
warstwa orzechowa:
200 g mielonych orzechów włoskich
90 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
8 łyżek mleka
Do orzechów wsypać cukier i cukier waniliowy, wlać mleko, wymieszać na gęstą masę. Wyłożyć na podpieczony spód, równomiernie rozłożyć.
warstwa serowa:
3 jajka (białka piana)
1 białko ze spodu ciasta
500 g mielonego białego sera
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
120 ml słodkiej śmietanki 12%
50 ml oleju
4 białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski Wyłożyć mielony biały ser, dodać żółtka, cukier, budyń w proszku, śmietankę i olej, zmiksować na gładką masę. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na warstwę orzechową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec 1 godzinę.
muszę spróbować, bo i tak miałam w planach piec sernik :)
OdpowiedzUsuńSuper sernik, bardzo ciekawa ta orzechowa warstewka:)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych. :)
OdpowiedzUsuń