wtorek, 11 stycznia 2022

Sernik z warstwą orzechową

      Pyszny sernik na cienkim cieście z grubą warstwą pieczonej masy orzechowej. Robiłam go na Święta. Warstwa serowa jest delikatna, orzechowa chrupiąca (jak to orzechy) ale nie twarda. Sernik ładnie się kroi i bardzo dobrze smakuje, na pewno Wam posmakuje :)


ciasto:

100 g miękkiego masła

1 szklanka mąki pszennej

2 czubate łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 żółtko

Do miski wyłożyć masło, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto, Wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut. 


warstwa orzechowa:

200 g mielonych orzechów włoskich

90 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

8 łyżek mleka

Do orzechów wsypać cukier i cukier waniliowy, wlać mleko, wymieszać na gęstą masę. Wyłożyć na podpieczony spód, równomiernie rozłożyć.


warstwa serowa:

3 jajka (białka piana) 

1 białko ze spodu ciasta

500 g mielonego białego sera

3/4 szklanki cukru

1 budyń waniliowy bez cukru

120 ml słodkiej śmietanki 12%

50 ml oleju  

4 białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski Wyłożyć mielony biały ser, dodać żółtka, cukier, budyń w proszku, śmietankę i olej, zmiksować na gładką masę. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na warstwę orzechową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec 1 godzinę.

2 komentarze: