czwartek, 23 grudnia 2021

Makowe ciastka

     Przepyszne, kruche, miękkie ciasteczka z dużą ilością maku. Małe, takie na jeden raz. Spokojnie można zrobić z podwójnej porcji bo na pewno rozejdą się błyskawicznie :) Można podawać je w wersji bez niczego lub w połowie polanej mleczną czekoladą i posypane cukrową posypką. Bardzo polecam!

Zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia dla Wszystkich tu zaglądających!



porcja na ok. 30 szt.:

100 g miękkiego masła

2 żółtka

60 g cukru

160 g mąki pszennej

50 g maku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Do miski wyłożyć masło, dodać żółtko, cukier, mąkę, mak i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 16-18 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz