sobota, 5 marca 2022

Napoleonka / Kremówka

     Nie wiem czy jest ktoś kto nie lubi Napoleonki. Ja uwielbiam jednak jestem zbyt leniwa by robić domowe ciasto francuskie. Jednak domowa masa na bazie domowego budyniu z żółtkami robi swoje i wychodzi przepyszne ciasto :) Z podanego przepisu wychodzi 9 dużych kawałków ciasta. Polecam :)



1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (375 g)

budyń:

4 żółtka

500 ml mleka

80 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

2 czubate łyżki mąki pszennej

150 g miękkiego masła


Ciasto francuskie podzielić na 2 równe części, upiec wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Jeden blat zostawić w całości (na spód) a drugi pokroić ząbkowanym nożem na 9 równych kawałków
(ok. 8x8 cm), ułatwi to późniejsze krojenie ciasta.

Do miski wbić żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i ok. pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować, zdjąć z palnika, wlać mieszankę żółtkową, wymieszać. Znowu wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.

Do miski wyłożyć miękkie masło, powoli dodając po ok. 1 łyżce budyniu miksować do całkowitego zużycia składników.
Na blat ciasta wyłożyć masę, wyrównać, przykryć pokrojonymi kwadratami ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.



1 komentarz: