piątek, 29 kwietnia 2022

Hucułka

    Ciasto podobne do Pani Walewskiej / Pychotki. Znacząca różnica jest w masie, jest tu nie budyniowa a kajmakowa. Poza tym do bezy dodajemy kolorowy budyń lub kisiel. Ogólnie ciasto jest bardzo kolorowe a przy tym smaczne. Jest bardzo podzielne i ładnie prezentuje się na talerzu. Świetne na majowe rodzinne spotkania :)


ciasto:

430 g mąki pszennej

200 g miękkiego masła

2 łyżki cukru pudru

6 żółtek

2 pełne łyżki kwaśnej śmietany

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


piana:

6 białek

3/4 szklanki cukru

1 budyń truskawkowy

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą część wyłożyć na dno formy o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. Na wierzch surowego ciasta rozsmarować po połowie dżemu z czarnej porzeczki a następnie pianę z białek. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 minut. Ostudzić.2x 180C 40 min.


krem:

200 g miękkiego masła

1 puszka kajmaku


Masło wyłożyć do miski, ucierać dodając po 1 łyżce kajmaku aż do wyczerpania składnika.

Całość wyłożyć na jeden blat ciasta, równomiernie rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz