wtorek, 26 lipca 2022

Ciasto drożdżowe z agrestem i cynamonową polewą

     Bardzo wysokie, ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Pieczone z agrestem i polewą cynamonową która tworzy na wierzchu pyszną skorupkę :) Idealne do kubka mleka czy nawet mrożonej kawy. Ciasto wyrasta "z górką" ponad rant więc można upiec go w trochę większej tortownicy, wtedy będzie niższe.


15 g świeżych drożdży

70 g cukru

100 ml ciepłego mleka

40 g rozpuszczonego masła

300 g mąki pszennej

2 duże jajka

250 g agrestu


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i masło, wymieszać. Dodać mąkę i jajka, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie krótko wyrobić, przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm. Na wierzch wysypać odszypułkowany agrest. Palcami zrobić dołki, polać po wierzchu przygotowaną polewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut


polewa:

50 g masła

50 g brązowego cukru

1 czubata łyżeczka cynamonu

W niedużym rondelku rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon, wymieszać.


1 komentarz:

  1. ostatnio robiłam ciasto z kruszoną owsianą, ale następnym razem muszę wypróbować tą polewę, brzmi mega smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń