piątek, 22 lipca 2022

Sałatka z botwinki i ogórków małosolnych

     Oryginalna sałatka z botwinką i ogórkami małosolnymi. Kolorowa, smaczna i zdrowa :) Podałam ją warstwowo w szklankach bo ładnie wygląda w tak niespotykanych kolorach ale ostatecznie można zrobić ją w misce zachowując warstwy.


2 porcje:

150 g botwinki (same łodygi)

szczypta kwasku cytrynowego

sól

pieprz

1 płaska łyżka majonezu

2 jajka

100 g fety w kostkach

1-2 ogórki małosolne

szczypiorek

koperek

Botwinkę drobno pokroić, wrzucić na niedużą ilość osolonego wrzątku, dodać szczyptę kwasku cytrynowego, gotować ok. 10 minut. Ostudzić, wyłowić łyżką cedzakową. Dodać majonez, ew. sól i pieprz do smaku, wymieszać.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w niedużą kostkę.

Fetę pokruszyć.

Ogórki małosolne pokroić na ćwierć plasterki.

Wszystkie składniki układać warstwowo w szklankach: botwinka, jajka, fetę i ogórki małosolne. Ozdobić koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz