sobota, 3 grudnia 2022

Pasztet z fasoli

     Pyszny pasztet z fasoli z dodatkiem marchewki i suszonych pomidorów. Kremowy, delikatny, świetny zarówno bez dodatków jak i z różnego rodzaju sosami. Bardzo ładnie się kroi ale również dobrze się smaruje na pieczywie. Ma piękny złocisty kolor. Idealny na świąteczny stół.


150 g suchej fasoli

100 g marchewki

2 duże jajka

2 czubate łyżki kaszki manny

1 cebula

2 łyżki oleju

2 duże ząbki czosnku

5 połówek suszonych pomidorów

50 g żółtego sera

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1/4 łyżeczki ostrej papryki

1/4 łyżeczki białego pieprzu

Fasolę namoczyć w wodzie przez co najmniej 4-5 godzin, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić.

Marchewkę obrać, ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.

Wszystko przełożyć do miski, dodać pokrojone suszone pomidory, starty na małych oczkach żółty ser, jajka, kaszkę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, obie papryki i pieprz. Razem zmiksować blenderem. Przełożyć do wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 20x7 cm. Wierzch wyrównać dłonią natłuszczoną w oleju.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz