środa, 7 grudnia 2022

Schab pieczony z oczkiem śliwkowo-pierniczkowym

     Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na pieczony schab. Przyprawiony w wersji świątecznej bo z dodatkiem przyprawy do piernika. W środku oprócz śliwki dodany jest pokrojony w kostkę pierniczek (bez polewy). Wyszło aromatyczne i apetyczne mięso. 


pół kg schabu

8 śliwek kalifornijskich

1-2 pierniczki "Katarzynki" bez polewy cukrowej ani czekoladowej

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

Schab obsypać ze wszystkich stron solą i przyprawą do piernika. W środku mięsa zrobić wzdłuż nacięcie do farszu. W środek włożyć naprzemiennie miękkie śliwki i pokrojony w ok. 2 cm kostkę pierniczki. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 1 godz. 10 minut.

Jeśli weźmiemy większy kawałek schabu to oprócz zwiększenia składników do przyprawienia i nadzienia, należy przedłużyć czas pieczenia.

1 komentarz:

  1. wow! doskonale wygląda! chętnie bym przekąsiła takie pyszne mięsko:)

    OdpowiedzUsuń