Bardzo kruche, słodkie maślane ciasteczka (bez proszku do pieczenia) dla tych co jeszcze przed Świętami przejedli się pierniczkami ;) Bardzo smaczne. Dla bardziej wymagających - można polać je cienką warstwą rozpuszczonej czekolady i posypać cukrową posypką lub złożyć je po dwa sklejając je dżemem. Ja chyba wolę je w wersji "czystej", bez dodatków.
250 g maki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
1 duże jajko
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godz.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, wierzch posypać mąką, niezbyt cienko rozwałkować, wykrawać gwiazdki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 10-12 minut.
No chyba prościej doskonałych ciasteczek nie da się zrobić, super przepis:)
OdpowiedzUsuń