czwartek, 15 grudnia 2022

Pierniczki z pieprzem

     Pierniczki które można zrobić i jeść je zaraz po upieczeniu. Bardzo smaczne, aromatyczne, z zewnątrz lekko chrupiące, wewnątrz miękkie. Lepiej nie zamieniać podanych w przepisie przypraw na gotową przyprawę do piernika, jest w tym znacząca różnica. Pieprz też jest bardzo istotny choć nie jest wyczuwalny. Proste w wykonaniu bo wystarczy zrobić z ciasta małe kulki, nie trzeba wałkować i wycinać. Bardzo polecam :)


porcja na ok. 27 szt.:

1 duże jajko

50 g miękkiego masła

50 g płynnego miodu

150 g mąki pszennej

80 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

szczypta mielonych goździków

2 łyżki mielonych orzechów

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody 

1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej


Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść jednolite ciasto (będzie trochę lepiące). Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 

Formować w kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać w dużych odstępach na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz