Pierniczki które można zrobić i jeść je zaraz po upieczeniu. Bardzo smaczne, aromatyczne, z zewnątrz lekko chrupiące, wewnątrz miękkie. Lepiej nie zamieniać podanych w przepisie przypraw na gotową przyprawę do piernika, jest w tym znacząca różnica. Pieprz też jest bardzo istotny choć nie jest wyczuwalny. Proste w wykonaniu bo wystarczy zrobić z ciasta małe kulki, nie trzeba wałkować i wycinać. Bardzo polecam :)
porcja na ok. 27 szt.:
1 duże jajko
50 g miękkiego masła
50 g płynnego miodu
150 g mąki pszennej
80 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
szczypta mielonych goździków
2 łyżki mielonych orzechów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść jednolite ciasto (będzie trochę lepiące). Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Formować w kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać w dużych odstępach na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz