czwartek, 30 marca 2023

Jajka w cieście francuskim

Bardzo smaczny i efektowny sposób podania jajek na Wielkanoc. Zapieczone w kruchym cieście francuskim, podane z majonezem, świeżym szczypiorkiem i rzodkiewkami.


ciasto francuskie o wymiarach 28x 21 cm

3 jajka ugotowane na twardo

majonez

szczypiorek

surowe żółtko

3 rzodkiewki


Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 7x7 cm.

Jajka ugotowane na twardo pokroić na plasterki, ułożyć na środku każdego kwadratu. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do zrumienienia ciasta. Ostudzić. Na jajka wycisnąć szprycą majonez. Wierzch posypać pokrojonym szczypiorkiem, przybrać plasterkami rzodkiewki.

2 komentarze:

  1. o kurczątko, tak ciasta francuskiego jeszcze nie przygotowywałam, ale bardzo podoba mi się ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna przekąska. Robiłam wczoraj z racji urodzin męża. Polecam i dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń