Niezwykła szarlotka z dużą ilością jabłek i małą ilością ciasta. Pokrojone są one na bardzo cienkie plasterki które podczas pieczenia prawie znikają, stąd nazwa "niewidzialna szarlotka". Ciasto wilgotne, mało słodkie, dość mało kaloryczne, bardzo smaczne. Przepis popularny na zagranicznych blogach pod nazwą "Invisible Apple Cake"
3 duże jajka
50 g cukru
50 ml mleka
50 g rozpuszczonego masła
80 g mąki pszennej
pół łyżeczki cynamonu
4 jabłka (ok. 600 g)
Jajka wpić do miski, dodać cukier, mleko, rozpuszczone masło, mąkę i cynamon, zmiksować ja jednolite ciasto.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a potem każdą z nich pokroić na bardzo cienkie plasterki (ok. 16 plasterków z każdej ćwiartki). Dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać łyżką lub dłonią. Wyłożyć do keksówki o wymiarach 8,5x21 cm - miara po dnie. Najlepiej by wszystkie plasterki leżały w poziomie, bardzo lekko docisnąć, Polać resztą ciasta. Na wierzch posypać kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 1 godzinę.
kruszonka:
20 g cukru
30 g miękkiego masła
40 g mąki pszennej
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz