wtorek, 5 listopada 2013

Jabłecznik karmelowe pagórki

     Gdy tylko zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Gdy zabrałam się za przygotowanie, okazało się, że nie mam niektórych istotnych składników. Nie przeszkodziło mi to jednak w dążeniu do obranego celu :) Zamiast serka dodałam mleko skondensowane słodzone, oprócz tego nadziałam jabłka daktylami. Okazało się to strzałem w dziesiątkę bo nadały one egzotycznej nuty i świetnie komponowały z karmelowym (dzięki skondensowanemu mleku) ciastem. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj .



Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
1/2 szklanki cukru
150 ml skondensowanego mleka słodzonego
2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
w zależności od wielkości jabłek: 12-15 połówek jabłek
ok. 8-10 daktyli
ok. 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
cukier puder do posypania

Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia i mleko skondensowane słodzone. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać.
Obrane jabłka przekroić na połówki, łyżeczką wydrążyć środki. Daktyle pokroić na plasterki. Przygotowane jabłka nadziewać niewielką ilością daktyli (ok.1/2- 1 daktyli na połówkę jabłka). Jabłka kłaść na rozwałkowane w blaszce ciasto (patrz zdjęcie) środkiem do dołu.
Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, można to zrobić na wymierzonym wcześniej w blaszce drugim papierze do pieczenia i razem z nim przewrócić go do góry nogami przykrywając nim połówki jabłek. Wierzchy przykrytych ciastem jabłek posypać orzechami, lekko je dociskając. Piec ok. 45 minut w 180°C. Jeśli ciasto wcześniej nabierze brązowego koloru, można przykryć wierzch jabłecznika folią aluminiową lub papierem do pieczenia już po ok.35 minutach i piec dalej do 45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.   

 

13 komentarzy:

  1. jak się chce to się da, nawet bez składników :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelowe pagórki? Już samo to przeświadcza mnie o tym, że zakochałabym się w smaku tego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak mi pachnie to ciasto ... a ja słodkiego do Wigilii nie jem :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka wersja szarlotki zawsze będzie mnie zachwycać swoim wyglądem<3

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności dzisiaj też będę robić ciasto z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku jakie Ty masz fajne pomysły :)) Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny pomysł, świetnie wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się ten pomysł!!! włącznie z daktylowym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń