poniedziałek, 11 lipca 2016

Ciasto z czarną porzeczką

     Aromatyczne, mocno porzeczkowe ciasto z czarną porzeczką. Bardzo sezonowe, nie sposób mu się oprzeć ;)

nadzienie:
3 szklanki czarnej porzeczki
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej

Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
90 g miękkiego masła
1 duże jajko

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.
2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm, Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać. Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciacho - idealne na lato - porywam kawałek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ciasto z porzeczkami, też robiłam w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta z czarną porzeczką. Jak tylko pojadę do babci muszę nazbierać i zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czarne porzeczki szczególnie w takim prosty cieście, domowo i pysznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale ciasto :) A do tego czarna porzeczka taka zdrowa jest

    OdpowiedzUsuń
  6. Fenomenalne to ciasto :D Jest po prostu przepyszne. Lekko kwaskowate, pysznie porzeczkowe. Idealnie wychodzi jako tarta. I co najważniejsze robi się je w 5 min :D

    OdpowiedzUsuń