Aromatyczne, mocno porzeczkowe ciasto z czarną porzeczką. Bardzo sezonowe, nie sposób mu się oprzeć ;)
nadzienie:
3 szklanki czarnej porzeczki
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
90 g miękkiego masła
1 duże jajko
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto.
2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm, Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać. Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Fantastyczne ciacho - idealne na lato - porywam kawałek do kawy :)
OdpowiedzUsuńMmmm ciasto z porzeczkami, też robiłam w weekend :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta z czarną porzeczką. Jak tylko pojadę do babci muszę nazbierać i zrobić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czarne porzeczki szczególnie w takim prosty cieście, domowo i pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale ciasto :) A do tego czarna porzeczka taka zdrowa jest
OdpowiedzUsuńAż mam na nie ochotę :D
OdpowiedzUsuńFenomenalne to ciasto :D Jest po prostu przepyszne. Lekko kwaskowate, pysznie porzeczkowe. Idealnie wychodzi jako tarta. I co najważniejsze robi się je w 5 min :D
OdpowiedzUsuń