Łatwe w wykonaniu, przepyszne ciasto z jagodami. Przygotowane na bazie kefiru, z małą ilością masła, czyli małokaloryczne ;) Wilgotne, puszyste, do koniecznego zrobienia w sezonie jagodowym :) Przepis, z lekką modyfikacją (zmniejszyłam ilość cukru i zwiększyłam ilość jagód) stąd
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki jagód
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i kefir, krótko zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Jagody opłukać na sitku, osuszyć, równomiernie wysypać na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię takie ciasto, często robię z przeróżnymi owocami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. W szczególności z jagodami :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuń