czwartek, 21 lipca 2016

Karmelowa jagódka

     Rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe. Przełożone jest masą śmietanową z jagodami i kajmakiem. Idealne ciasto na udany weekend :)


biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
Do żółtek dodać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i budyń, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

poncz:
150 ml zimnej wody
1 płaska łyżka cukru

Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia, podzielić na 2 równe części.

krem:
250 g mascarpone
500 ml kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 szklanki jagód

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, krótko ubić (ok. 1 minuty). Wsypać jagody, wymieszać łyżką.

dodatkowo:
1 puszka kajmaku (530 g)
ok. 1/3 szklanki jagód do posypania po wierzchu ciasta

wykonanie:
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 puszki kajmaku, równo rozsmarować.
Na kajmak wyłożyć 3/4 kremu z jagodami, rozsmarować. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować resztą kajmaku, na nim wyłożyć równo pozostały krem, Wierzch posypać jagodami. Schłodzić.

7 komentarzy: