czwartek, 25 sierpnia 2016

Czerwone korale

     Najlepsze porzeczkowe ciasto. Kruche ciasto ( jedno pieczone razem z porzeczkami) przekładane kremem karpatkowym z dodatkiem kawałków czekolady. Wygląda oryginalnie z czerwonymi koralikami na wierzchu :) Ostrzegam że trudno poprzestać na jednym kawałku ;)


ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać masło i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części. Wyłożyć do 2 jednakowych foremek o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Jedną część wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

na wierzch jednego ciasta:
400 g czerwonej porzeczki
4 czubate łyżki cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Do miski wsypać czerwoną porzeczkę, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką. Przygotowane owoce wyłożyć na drugą część wyłożonego do formy surowego ciasta, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.

masa:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
8 kostek gorzkiej czekolady

Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać, wlać na gorące mleko, cały czas przy tym mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. pół minuty. Całkowicie ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksować dodając po łyżce budyniu aż do jego całkowitego wkręcenia.
Czekoladę drobno posiekać, wsypać do masy, wymieszać łyżką.
Na blat ciasta bez porzeczek wyłożyć całą masę , wyrównać, przyłożyć blatem z porzeczkami, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepsze na drugi dzień.

10 komentarzy:

  1. MMM! Ale pyszne ciacho. Do tego nazwę ma bombową ;) <3
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczny pomysł :)
    u mnie krzaki porzeczki niestety już dawno oberwane z owoców

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ale to ciacho musi być pyszne! Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fenomenalnie.
    Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorota pięknie nazwalaś ciasto i do tego takie pyszne jest :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie kusząco :) Nie oparłabym się takiemu cudowi :)

    OdpowiedzUsuń