poniedziałek, 9 lipca 2018

Najlepsze jagodzianki

     Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Miękkie, z dużą ilością nadzienia i z kruszonka :) Długo zachowują wilgotność (właściwie to wiem tylko że do następnego dnia bo potem już nie było). Wszystko to dzięki dodatkowi do ciasta gotowanych ziemniaków. Trzeba się spieszyć z ich wykonaniem bo podobno sezon na nie się kończy :(
ciasto:
35 g świeżych drożdży+płaska łyżka cukru
50 ml mleka
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
500 g mąki pszennej
150 g ugotowanych ziemniaków
80 g roztopionego masła

1 małe jajko do posmarowania wierzchu

Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać jajka, resztę cukru, przetarte przez sitko lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki, roztopione masło i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, podzielić na 16 równych części. Każdą z nich uformować dłońmi na kształt owalnego placuszka ok. 9x12 cm. Na środek wyłożyć jagody, nie podnosząc z deski zlepić brzegi (żeby nadzienie się nie rozsypało), podwinąć końce, uformować podłużną bułeczkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Odstawić na ok. 30-40 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut.

nadzienie:
250 g jagód
3 czubate łyżki cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

kruszonka:
80 g mąki pszennej
50 g masła
3 łyżki cukru

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło i cukier, zagnieść kruszonkę.

1 komentarz: