sobota, 27 października 2018

Ribollita

     Ribolitta to gęsta zupa wywodząca się z Toskanii. Poznałam ją będąc na wakacjach w Toskanii. Głównym jej składnikiem jest kapusta i fasola. Zagęszcza się ją małymi kawałkami chleba. Wywodzi się z kuchni ubogich którzy wykorzystywali resztki jedzenia. Bardzo smaczna, bardzo gęsta i syta.
2 l wody
1/2 główki kapusty (ok. 700 g)
150 g marchewki
1 duża cebula
1 puszka białej fasoli
2 duże ziemniaki
3 duże pomidory
2 liście laurowe
1-2 łyżki oleju
sól
pieprz
3 kromki białego chleba

Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić poszatkowaną kapustę, pokrojoną w słupki marchewkę oraz nieduże kostki ziemniaków.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 30 minut.
Doprawić solą, pieprzem. Wrzucić liście laurowe, odcedzoną fasolę oraz pokrojone w drobną kostkę pomidory, gotować jeszcze ok. 10 minut.
Chleb pokroić w drobną kostkę, gotować jeszcze 10 minut.
Zupa najlepsza jest na drugi dzień.

4 komentarze:

  1. W Twojej zupie nie ma ,czarnej kapusty' - to po pierwsze.
    Po drugie - pisze się ribollita!
    Zwykła kapusta to po prostu zupa z kapustą. Do ribollity użyj jarmużu liściastego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisownię poprawię, mój błąd.
      Gdy jadłam we Włoszech wydawało mi się i smakowo i z wyglądu że to "zwykła", biała kapusta a nie żadna inna. Pewnie wersji tej zupy jest tyle co u nas kapuśniaku, też robionego z różnych rodzajów kapusty ;)

      Usuń
  2. Myślę, że chętnie bym zjadła taką zupkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie zupki " śmieciówki"!

    OdpowiedzUsuń