sobota, 13 października 2018

Truskawkowa szarlotka

     Prosta szarlotka. Na cienkim biszkoptowym spodzie wyłożona jest gruba warstwa jabłek w truskawkowej galaretce. Całość zwieńczona jest pianką śmietankowo-truskawkową. Smaczne, lekkie ciasto :)
biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej

Jajka ubić w całości z cukrem i proszkiem do pieczenia przez ok. 10 minut. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić bez wyjmowania z formy.

warstwa jabłkowa:
5 dużych jabłek
500 ml wody
2 galaretki truskawkowe

Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Do garnka wlać wodę, zagotować, wsypać jabłka, dusić do miękkości. Zestawić z palnika. Do bardzo gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

pianka śmietankowo-truskawkowa:
200 ml wody
1 galaretka truskawkowa
200 ml śmietanki kremówki 30%

Wodę wlać do garnka, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, wymieszać aż się całkowicie rozpuści. ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, miksując wlewać ostudzoną galaretkę.
Gotować masę wylać na warstwę jabłkową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia masy.

2 komentarze:

  1. Biszkopt już upieczony.Zaraz obieram jabłka i będę je dusić.Wieczor skończę A jutro degustacja.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudnie wygląda ! Aż slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń