Leniwe zrobione z białego sera (u mnie wiejski, domowy) Bardzo smaczne. Można je podawać solo, tylko podgrzane na tłuszczu lub z sosem.
500 g białego sera w kostce
4 jajka
sól
150 g mąki pszennej
Ser przetrzeć przez sitko o dużych oczkach lub zmielić w maszynce do mielenia. Dodać całe jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto (będzie trochę lepiące ale nie trzeba dosypywać mąki). Podzielić na 4 części, wyłożyć na deskę posypaną mąką, formować paski, ciąć na małe kluseczki, wrzucić na osoloną wodę, gotować ok. 1,5 min. Wyjąć łyżką cedzakową.
Szmat czasu nie robiłam leniwych,ale narobilas mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie zawsze leniwe były robione z twarogiem, nie wyobrażam sobie innych, do tego tarta bułka i odrobina cukru, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń