Jogurtowa, pianka z makiem pieczona na kruchym spodzie. W smaku trochę podobne do delikatnego sernika. Wykorzystałam do niego mrożone maliny. Zamiast mieszanki jogurtu i kwaśnej śmietany można dać samą śmietanę lub sam jogurt. Delikatne, pyszne ciasto dla gości lub na niedzielny deser do kawy :)
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich wstawić do zamrażarki, pozostałe dwie równomiernie wyłożyć na dnie formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
jogurtowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
700 ml jogurtu naturalnego
300 g kwaśnej śmietany 12%
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżki maku (nie mielonego)
ok. 200 g mrożonych lub świeżych malin (rozłupać)
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. wsypać budyń, mąkę i mak, krótko zmiksować. Wlać jogurt, kwaśną śmietanę, ponownie krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, rozsypać podzielone na mniejsze części mrożone maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze 1 godz. Studzić w zamkniętym piekarniku. Po wystygnięciu posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Ciacho wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :) i zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńAle fajne. Mam mrozone maliny... :-)
OdpowiedzUsuń