Odwracane po upieczeniu ciasto z karmelowo-cynamonowymi jabłkami. Jabłka przed pieczeniem krótko dusi się w karmelu. Proste, ucierane, bardzo smaczne :)
karmelizowane jabłka:
4 jabłka
50 g masła
1/3 szklanki cukru
Jabłka obrać, pokroić na ósemki.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon, wymieszać, chwilę gotować. Dodać jabłka, wymieszać (w tym momencie karmel się skrystalizuje a po chwili gotowania stanie się znowu płynny). Gotować ok. 5 minut często je mieszając. Gorące wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26 cm.
ciasto:
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować jednolite ciasto. Wyłożyć na ostudzone jabłka, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min. Zostawić na ok. 5 min., odkroić boki. Na wierzch tortownicy nałożyć duży talerz i energicznym ruchem odwrócić ciasto "do góry nogami" czyli jabłkami do góry.
Ale kusisz Dorotka:) takie ciacho musi być mega pyszne! :)
OdpowiedzUsuń