Marynowane jajka są świetną propozycją na świąteczny stół. Dzięki dodaniu octu jabłkowego a nie spirytusowego są delikatne w smaku. Tak przygotowane wystarczy podać tylko z majonezem ale pysznie smakują również z sosem chrzanowym lub szczypiorkowym.
500 ml wody
1/3 szklanki octu jabłkowego
2 i 1/2 płaskich łyżek cukru
1/2 łyżki soli
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
4-6 jajek
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Do garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier, sól, liść laurowy, mieszając do rozpuszczenia składników, zagotować.
Do słoika włożyć jajka, dodać czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka, zalać gorącą zalewą. Po ostudzeniu wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Można podawać z majonezem lub z sosem chrzanowym.
Jajka wyglądają pysznie. Musze zrobić podobnie!
OdpowiedzUsuń