czwartek, 2 maja 2019

Karaibskie ciasto bez tłuszczu

     Bardzo ciekawe ciasto które w swoim składzie nie ma żadnego tłuszczu. Głównym jego składnikiem są zmiksowane ananasy. Bardzo wilgotne, ładnie wyrośnięte (choć niskie) o ciekawej, bardzo dobrej konsystencji. Po upieczeniu nakłuwa się je i przykrywa kokosową polewą. Robiąc to ciasto korzystałam z przepisu Do nothing cake ale zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru, a i tak wyszło dość słodkie (w sumie dałam 1/3 tego co było w przepisie). Zmieniłam też trochę polewę, nie dodałam do niej masła i orzechów.

ciasto:
1 puszka ananasów w syropie
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

polewa:
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych

Ananasy zmiksować blenderem, dopełnić sokiem z puszki do objętości 1 i 1/2 szklanki. Dodać cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Upieczone ciasto nakłuć wykałaczką.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Wsypać wiórki kokosowe, mieszając gotować ok. 3-4 minuty. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, łyżką rozprowadzić po całej powierzchni.

1 komentarz: