piątek, 12 lipca 2019

Malinowa rolada

     Delikatna rolada biszkoptowa z lekką masą śmietanową z malinami.
ciasto:
4 duże jajka
100 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
100 g mąki pszennej

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 26x41 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 12 minut. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie go zerwać. Zaraz zwinąć dłuższym bokiem w rulon. Zawinąć w ściereczkę, odstawić do ostygnięcia.

masa:
1/2 szklanki wody
1 malinowa galaretka
250 ml śmietanki kremówki 30%
150 g malin

Wodę wlać do garnka, zagotować. Do gorącej ale nie gotującej się wody wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić, miksując wlać galaretkę. Wsypać maliny, wymieszać. Szybko wyłożyć na biszkoptowe ciasto, zawinąć. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz