W tej chwili jest tak duży wybór owoców że trudno się zdecydować które użyć w wypieku ;) Na swoim blogu mam już ponad 100 różnych serników więc teraz, nie mogąc się zdecydować na jeden owoc, postanowiłam użyć do niego większość dostępnych w tej chwili. Tak powstał sernik dla niezdecydowanych - Sernik Owocowy sad. Skorzystałam z chwilowego ochłodzenia i włączyłam piekarnik ;) Powstał kremowy sernik, bardzo puszysty (na zdjęciu widać dziurki w środku sernika). Z wierzchu, mimo że dobrze wypieczony, jest jasny. Wyszedł idealnie równy, nawet po brzegach. Najlepsze w nim jest to że piekąc jeden sernik po pokrojeniu mamy cały talerz różnych serników ;)
spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
2 żółtka
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, miękkie masło, żółtka i jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do jasnobrązowego koloru ok. 20-23 minut. Ostudzić.
masa serowa:
1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
4 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
owoce:
30 g czerwonej porzeczki
30 g czarnej porzeczki
30 g borówki amerykańskiej
20 g agrestu
10 wiśni
1 morela
1 brzoskwinia
4 truskawki
Białka (4 z masy serowej i 2 ze spodu ciasta, czyli razem 6 białek) ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć pozostałą pianę z białek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką tak by zostały małe kawałeczki nie wymieszanej do końca piany z białek. Powstałą masę serową wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać.
Wierzch podzielić na 8 równych pół (przy pomocy wyobraźni lub patyczków do szaszłyków). Na ciasto wykładać przygotowane wcześniej owoce (umyte i osuszone).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160C, piec jeszcze ok 40-45 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę. Ostudzić.
Piękny!!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i faktycznie! Każdy może mieć inny sernik na talerzyku :)
OdpowiedzUsuńCzy w przypadku formy 36x25 spód ciasta nie będzie za cienki? Pytam, bo nie mam formy o podanych wymiarach, a z chęcią upiekłabym to ciasto na weekend :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z 1,5 porcji.
Usuń