sobota, 3 sierpnia 2019

Sernik na zimno z budyniem

     Nietypowy sernik na zimno. Do sera (który już sam w sobie jest gładki i kremowy) dodałam domowy budyń na żółtkach. Taka kombinacja jest niezwykle delikatna. Sernik jest pyszny, inny niż "normalne" serniki na zimno. Kremowa konsystencja rozpływa się na podniebieniu :) Spód zrobiony jest z gotowych herbatników, a wierzch to bita śmietana z czerwoną i czarną porzeczką ale można zrobić ją jednolitą z tylko jedną z nich. Bardzo polecam!



spód:
170 g owsianych herbatników
40 g miękkiego masła

Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć (najlepiej przy pomocy blendera), dodać miękkie masło, dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm, równomiernie rozłożyć, lekko docisnąć Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.

masa serowa:
500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody

Ok. 1/4 szklanki mleka wlać do miski, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Pozostałe mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Mieszając wlać mieszankę z żółtkami, gotować do zgęstnienia ok. pół minuty. Przelać do miski, przykryć wierzch folią aluminiową tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do metalowego garnuszka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3 minuty. Wstawić na mały palnik, podgrzać do jej rozpuszczenia (uważać by nie doprowadzić do wrzenia!).
Do miski wyłożyć ser, dodać wystudzony budyń, zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksując wlewać rozpuszczoną żelatynę.
Gotową masę serową wylać na herbatnikowy spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

masa porzeczkowa:
100 g czerwonej porzeczki
100 g czarnej porzeczki
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru

Do małego garnka wsypać umytą czerwoną porzeczkę. dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez gęste sitko. Ostudzić.
Do małego garnka wsypać umytą czarną porzeczkę. dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez gęste sitko. Ostudzić.
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3 minuty. Wstawić na mały palnik, podgrzać do jej rozpuszczenia (uważać by nie doprowadzić do wrzenia!).
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną masę. Cały czas miksując wlać żelatynę. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki przetartej czarnej porzeczki, zmiksować. Do drugiej części dodać 3 łyżki przetartej czerwonej porzeczki, zmiksować.
Na wierzch masy serowej wylać naprzemiennie obie masy serowe. Patyczkiem lekko zamieszać tworząc esy floresy.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Tajemnice doskonałego sernika

1 komentarz: