Orzeźwiające, delikatne ciasto z przecierem z czerwonej porzeczki. Proste w przygotowaniu, w ładnym, różowym kolorze :) Bardzo smaczna, owocowa pianka na cienkim biszkopcie :) Polecam!
4 jajka
100 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
100 g mąki pszennej
Jajka ubić z cukrem na jasną i gęstą pianę. wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
400 g czerwonej porzeczki
1 przeźroczysta galaretka
1 łyżeczka żelatyny
100 g cukru
200- 250 ml kremówki
250 g mascarpone
Porzeczkę wsypać do garnka, rozgnieść, gotować pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić. Do musu z porzeczki wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia, zestawić z palinka, wsypać galaretkę i żelatynę, wymieszać do momentu ich rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić.
Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę. Dodać ostudzony mus z porzeczki (jeszcze płynny, nie zsiadający się), ubić do uzyskania jednolitego koloru. Wylać na ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz