poniedziałek, 2 listopada 2020

Muffinki z tartą surową dynią

     Miękkie, wilgotne, ładnie wyrośnięte muffinki z dodatkiem tartej, surowej dyni. Zdecydowanie szybciej i łatwiej się je robi niż te z puree z dyni. Pyszne, aromatyczne. Można polać je czekoladą ale ja wolę w wersji "bez niczego" ;) W tym sezonie robiłam je już dwa razy. Polecam :)


porcja na 10 szt.:

120 g surowej dyni (waga po oczyszczeniu)

100 g cukru

2 jajka

80 ml oleju

150 g mąki pszennej

1/2 płaskiej łyżeczki sody 

1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cukru waniliowego

1/4 łyżeczki cynamonu

Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach. dodać cukier, cukier waniliowy, całe jajka, olej, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem zmiksować. 

Wykładać do papilotek do 3/4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz