Miękkie, wilgotne, ładnie wyrośnięte muffinki z dodatkiem tartej, surowej dyni. Zdecydowanie szybciej i łatwiej się je robi niż te z puree z dyni. Pyszne, aromatyczne. Można polać je czekoladą ale ja wolę w wersji "bez niczego" ;) W tym sezonie robiłam je już dwa razy. Polecam :)
porcja na 10 szt.:
120 g surowej dyni (waga po oczyszczeniu)
100 g cukru
2 jajka
80 ml oleju
150 g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach. dodać cukier, cukier waniliowy, całe jajka, olej, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem zmiksować.
Wykładać do papilotek do 3/4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz