poniedziałek, 29 marca 2021

Cytrynowe ciasto z bezą

     Cudownie aromatyczne, dość mocno cytrynowe ciasto. Miękkie, wilgotne, delikatne, dość słodkie. Dużym plusem jest to, że za jednym włożeniem do piekarnika otrzymujemy już w pełni gotowe ciasto. To chyba najlepsze cytrynowe ciasto jakie jadłam, bardzo polecam :) Przepis, trochę zmieniłam stąd

ciasto:

200 g miękkiego masła

200 g cukru

2 duże jajka

3 żółtka

skórka otarta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny (50 ml)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

250 g mąki pszennej

beza:

3 białka

150 g cukru

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, całe jajka i żółtka, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x22 cm, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch surowego ciasta, równomiernie rozsmarować na całe powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz