Cudownie aromatyczne, dość mocno cytrynowe ciasto. Miękkie, wilgotne, delikatne, dość słodkie. Dużym plusem jest to, że za jednym włożeniem do piekarnika otrzymujemy już w pełni gotowe ciasto. To chyba najlepsze cytrynowe ciasto jakie jadłam, bardzo polecam :) Przepis, trochę zmieniłam stąd
ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
2 duże jajka
3 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny (50 ml)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
beza:
3 białka
150 g cukru
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, całe jajka i żółtka, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x22 cm, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch surowego ciasta, równomiernie rozsmarować na całe powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz