Mazurek na bardzo kruchym cieście z masą z mleka w proszku i czekolady - podobną to tej jaką robi się blok czekoladowy. Na wierzchu układamy mnóstwo dowolnych bakalii.
ciasto:
170 g maki pszennej
100 g miękkiego masła
1 czubata łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko i sól, wyrobić jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na spód i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18-20 minut. Ostudzić.
masa:
70 g masła
60 g cukru
1 czubata łyżka kakao
90 g mleka w proszku
4 kostki gorzkiej czekolady
bakalie (orzechy włoskie i laskowe, morele, daktyle, śliwki, żurawina, migdały)
Do rondelka wlać płynne mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, dodać czekoladę. Lekko ostudzić (ok. 5 minut, masa powinna być jeszcze gorąca), wymieszać. Wsypać mleko w proszku, lekko wymieszać łyżką a potem zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Od razu wylać na spód tarty, rozprowadzić po całej powierzchni. Ozdobnie ułożyć bakalie, ostudzić.
Przepiękny!
OdpowiedzUsuńŚwięta, święta i po świętach! Na mazurek zawsze jest pora. Twój wypiek prezentuje się obłędnie, a dodatkowo bazuje na moje ulubionej gorzkiej czekoladzie. Szkoda, że nie znalazłam Twojego przepisu tuż przed świętami, ale właśnie dziś ponownie naszła mnie ochota na mazurka z czekoladą i będę robić z Twojej receptury!
OdpowiedzUsuń