środa, 31 marca 2021

Mazurek z masą blokową i bakaliami

     Mazurek na bardzo kruchym cieście z masą z mleka w proszku i czekolady - podobną to tej jaką robi się blok czekoladowy. Na wierzchu układamy mnóstwo dowolnych bakalii.

ciasto:

170 g maki pszennej

100 g miękkiego masła

1 czubata łyżka cukru pudru

szczypta soli

1 żółtko

szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko i sól, wyrobić jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na spód i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18-20 minut. Ostudzić.

masa:

70 g masła

60 g cukru

1 czubata łyżka kakao

90 g mleka w proszku

4 kostki gorzkiej czekolady

bakalie (orzechy włoskie i laskowe, morele, daktyle, śliwki, żurawina, migdały)

Do rondelka wlać płynne mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, dodać czekoladę. Lekko ostudzić (ok. 5 minut, masa powinna być jeszcze gorąca), wymieszać. Wsypać mleko w proszku, lekko wymieszać łyżką a potem zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Od razu wylać na spód tarty, rozprowadzić po całej powierzchni. Ozdobnie ułożyć bakalie, ostudzić.

2 komentarze:

  1. Święta, święta i po świętach! Na mazurek zawsze jest pora. Twój wypiek prezentuje się obłędnie, a dodatkowo bazuje na moje ulubionej gorzkiej czekoladzie. Szkoda, że nie znalazłam Twojego przepisu tuż przed świętami, ale właśnie dziś ponownie naszła mnie ochota na mazurka z czekoladą i będę robić z Twojej receptury!

    OdpowiedzUsuń