Bardzo ozdobna sałatka ukształtowana w formie wielkanocnej babki. Ozdobiona kwiatkami z marchewki i ziemniaka oraz "trawą" z brokuła przywołuje wiosnę. Będzie ozdobą stołu :)
250 ml startych na tarce marynowanych buraczków
2 bardzo duże marchewki
3 średniej wielkości ziemniaki
2 puszki ryby w oleju (tuńczyka, filetów śledziowych lub makreli)
1 jajko
50 g żółtego sera w kostce
3 łyżki majonezu
3 duże różyczki brokuła
Buraczki odcisnąć z soku na sitku.
Marchew i ziemniaki ugotować do miękkości, ostudzić. Jedną marchew pokroić na plasterki, z każdego wyciąć ozdobny kwiatek (ok. 12 większych i 8 mniejszych kwiatków). Kawałek ziemniaka pokroić cienkie plastry, wyciąć kilka małych kwiatków. Pozostałe warzywa, w tym odpadki od wyciętych kwiatków zetrzeć na osobne talerzyki na tarce na dużych oczkach.
Śledzie odcedzić z oleju, rozdrobnić widelcem.
Jajko ugotować na twardo, ostudzić, białko zetrzeć na małych oczkach tarki. Żółtko osobno rozkruszyć na drobno.
Żółty ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
Brokuł podzielić na małe i krótkie różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 1 minuty, odcedzić, ostudzić.
Niedużą formę na babkę lub małą tortownicę z kominem o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową, wyrównać. Na dno wyłożyć buraczki, na to kolejno, każdą warstwę wyrównując i lekko dociskając łyżką - ziemniaki, łyżkę majonezu, śledzie, marchewka, 1 łyżka majonezu, białko wymieszane z żółtym serem, 1 łyżką majonezu.
Do spodu formy przyłożyć talerzyk, energicznym ruchem odwrócić, zdjąć formę i delikatnie folię aluminiową. Wierzch (na buraczkach) rozsypać pokruszone żółtko.
Ozdobić różyczkami z marchewki, ziemniaka i różyczkami brokułu.
Super pomysł:)
OdpowiedzUsuń