poniedziałek, 28 czerwca 2021

Drożdżówki z rabarbarem

     Bardzo dobre drożdżówki nadziewane duszonym rabarbarem (cudownie, słodko-kwaśne nadzienie które nie wypływa ze środka). Wierzch obficie posypany kruszonką, a część która się nie mieści na wierzchu jest dodatkowym bonusem do zjedzenia osobno ;) Będę wracała do tego przepisu :)

nadzienie:

250 g obranego rabarbaru

3 łyżki cukru

1 łyżka wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Rabarabar pokroić w cienkie paski, posypać cukrem, odstawić do momentu puszczenia soku/rozpuszczenia się cukru. Przełożyć do rondelka, dusić na niewielkim palniku ok. 5-8 minut. 

W szklance rozmieszać wodę z mąką ziemniaczaną, wlać do rabarbaru cały czas przy tym mieszając, zagotować. 

Odstawić do ostudzenia.


kruszonka:

40 g mąki pszennej

30 g cukru

25 g miękkiego masła


Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, palcami zagnieść kruszonkę.


ciasto:

10 g świeżych drożdży

50 g cukru

1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)

50 g rozpuszczonego masła

1 duże jajko

300 g mąki pszennej

1 łyżka mleka do smarowania wierzchu 


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe ale nie gorące mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, całe jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.  

Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Wszystkie uformować w kulki, spłaszczyć na wymiar ok. 10x10 cm. Kłaść po łyżce przestudzonego nadzienia z rabarbaru, zlepić ciasto unosząc brzegi do góry, delikatnie uformować owalny kształt, kłaść na blasze zlepieniem do dołu. Wierzch posmarować mlekiem, obficie posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

1 komentarz:

  1. Ja zwykle daję rabarbar na górę drożdżówki, ale ciekawy pomysł z tym nadzieniem

    OdpowiedzUsuń