Bardzo dobre drożdżówki nadziewane duszonym rabarbarem (cudownie, słodko-kwaśne nadzienie które nie wypływa ze środka). Wierzch obficie posypany kruszonką, a część która się nie mieści na wierzchu jest dodatkowym bonusem do zjedzenia osobno ;) Będę wracała do tego przepisu :)
nadzienie:
250 g obranego rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Rabarabar pokroić w cienkie paski, posypać cukrem, odstawić do momentu puszczenia soku/rozpuszczenia się cukru. Przełożyć do rondelka, dusić na niewielkim palniku ok. 5-8 minut.
W szklance rozmieszać wodę z mąką ziemniaczaną, wlać do rabarbaru cały czas przy tym mieszając, zagotować.
Odstawić do ostudzenia.
kruszonka:
40 g mąki pszennej
30 g cukru
25 g miękkiego masła
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, palcami zagnieść kruszonkę.
ciasto:
10 g świeżych drożdży
50 g cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
50 g rozpuszczonego masła
1 duże jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżka mleka do smarowania wierzchu
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe ale nie gorące mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, całe jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Wszystkie uformować w kulki, spłaszczyć na wymiar ok. 10x10 cm. Kłaść po łyżce przestudzonego nadzienia z rabarbaru, zlepić ciasto unosząc brzegi do góry, delikatnie uformować owalny kształt, kłaść na blasze zlepieniem do dołu. Wierzch posmarować mlekiem, obficie posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Ja zwykle daję rabarbar na górę drożdżówki, ale ciekawy pomysł z tym nadzieniem
OdpowiedzUsuń