Delikatny, wilgotny sernik pieczony na cienkim spodzie. Bardzo nietypowy bo wzorem ciasta "Łabędzi puch" do masy serowej dodałam namoczoną bułkę kajzerkę. Nie jest mocno słodki, jeśli ktoś chce to można dodać nie 0,5 a 3/4 szklanki cukru, dla mnie wystarczyła mniejsza ilość ;) Doskonale będzie smakował ze świeżymi owocami.
spód:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
40 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko, miękkie masło, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut. Ostudzić.
masa serowa:
1/2 kg mielonego białego sera
3 duże jajka (białka piana)
1 bułka kajzerka
250 ml mleka
1/2 szklanki cukru
50 g masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
Bułkę pokroić w kostkę, zalać mlekiem, odstawić na 5-10 minut, zmiksować blenderem.
Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, bułkę oraz roztopione masło. Wszystko razem zmiksować. Wyłożyć pianę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30 minut, przykręcić do 160C, piec następne 30-35 minut.
Pięknie wyrósł! I ciekawy pomysł z tą bułka...
OdpowiedzUsuńZaskakujący to raz, a dwa piękny
OdpowiedzUsuń