piątek, 4 czerwca 2021

Sernik gotowany z dżemem i kruszonką

     Ciekawie wyglądajcy gotowany sernik przekładany blatami z dżemem i kruszonką. Blaty dość szybko miękną od gorącej masy serowej. Można użyć tu dowolnego gęstego dżemu  ale należy pamiętać że jego smak wpłynie na całość ciasta. Bardzo podzielne bo wysokie, ładnie prezentuje się na talerzyku :)

ciasto (porcja na 3 blaty):

400 g mąki pszennej

100 g miękkiego masła

1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru

100 g cukru

2 duże jajka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


300 ml gęstego dżemu o dowolnym smaku


Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jogurt, cukier, proszek do pieczenia i jajka, zagniesc jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wylepić na dno blaszki o wymiarach 25x35 cm, wyrównać małym wałeczkiem. Na wierzch rozsmarować po ok. 100 ml dżemu. Na jeden blat ciasta oprócz dżemu na wierzch posypać kruszonką. Piec w 180C ok. 25-30 minut. ciasto z kruszonką można piec kilka minnut dłużej - ok. 30-35 minut. Ostudzić.


kruszonka (do jednego blatu ciasta):

60 g mąki pszennej

35 g miękkiego masła

1 czubata łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego


Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę.


masa serowa:

1 kg mielonego sera białego

1 szklanka cukru

3 jajka

1 budyń waniliowy bez cukru

2 czubate łyżki mąki pszennej

50 g miękkiego masła


Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, całe jajka, budyń w proszku, mąkę i masło, zmiksować na jednolitą masę. wylać na dużą, nieprzywierającą patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia ok. 1 minutę. Podzielić na dwie równe części.

Jeszcze bardzo gorącą masą przekładać blaty ciasta, wierzchem będzie blat z dżemem i kruszonką. Całość lekko docisnąć. Odstawić do całkowietego ostgnięcia.

1 komentarz: