Ciekawie wyglądajcy gotowany sernik przekładany blatami z dżemem i kruszonką. Blaty dość szybko miękną od gorącej masy serowej. Można użyć tu dowolnego gęstego dżemu ale należy pamiętać że jego smak wpłynie na całość ciasta. Bardzo podzielne bo wysokie, ładnie prezentuje się na talerzyku :)
ciasto (porcja na 3 blaty):
400 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
100 g cukru
2 duże jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
300 ml gęstego dżemu o dowolnym smaku
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jogurt, cukier, proszek do pieczenia i jajka, zagniesc jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wylepić na dno blaszki o wymiarach 25x35 cm, wyrównać małym wałeczkiem. Na wierzch rozsmarować po ok. 100 ml dżemu. Na jeden blat ciasta oprócz dżemu na wierzch posypać kruszonką. Piec w 180C ok. 25-30 minut. ciasto z kruszonką można piec kilka minnut dłużej - ok. 30-35 minut. Ostudzić.
kruszonka (do jednego blatu ciasta):
60 g mąki pszennej
35 g miękkiego masła
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę.
masa serowa:
1 kg mielonego sera białego
1 szklanka cukru
3 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
50 g miękkiego masła
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, całe jajka, budyń w proszku, mąkę i masło, zmiksować na jednolitą masę. wylać na dużą, nieprzywierającą patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia ok. 1 minutę. Podzielić na dwie równe części.
Jeszcze bardzo gorącą masą przekładać blaty ciasta, wierzchem będzie blat z dżemem i kruszonką. Całość lekko docisnąć. Odstawić do całkowietego ostgnięcia.
Ojej ale ciekawy pomysł, przekładany sernik. Super wygląda:)
OdpowiedzUsuń