wtorek, 23 listopada 2021

Bułki z dynią

     Pyszne, miękkie bułeczki śniadaniowe z dodatkiem tartej na dużych oczkach surowej dyni. Proste w wykonaniu. Mają piękny żółty kolor, jego intensywność zależy od rodzaju użytej dyni. Świetne do żółtego sera, wędliny lub dżemu :) 

8 sztuk:

20 g świeżych drożdży

100 ml ciepłego mleka

100 ml wody

0,5 łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki oleju

350 g mąki pszennej

100 g obranej surowej dyni


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, zalać ciepłym mlekiem i wodą, wymieszać aż rozpuszczą się składniki. Dodać olej, startą na dużych oczkach tarki dynię oraz mąkę. Wyrobić ciasto. Wierzch posypać delikatnie mąką, odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. 

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich uformować na kształt piłeczki, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.  

2 komentarze: